vineri, 8 noiembrie 2013

Cine stie de Nicolae Constantin Paulescu ?

     Nicolae Constantin Paulescu nascut la 8 noiembrie 1869 in Bucuresti , a fost un om de știință
român, medic si fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din Bucuresti, ce a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulina. 
     
      În 1916, Nicolae Paulescu a izolat substanța pe care a numit-o pancreină (azi considerată a fi insulină), injectând extractul său în vena jugulară a unor câini diabetici și observând că glicemia lor patologică a revenit temporar la normal. 
     Cu puțin timp după terminarea acestor experiențe, savantul român a fost chemat sub arme. După război, începând cu iulie 1921, a publicat patru articole în care își descria cercetările, ultimul dintre ele, cel mai detaliat, apărând la finele lui august 1921. 
     În vara lui 1921, un ortoped canadian, ajutat de un student la medicină, au "descoperit" și ei aceeași substanță activă în regularea glicemiei pe care si fiziologul român, posesor al unui doctorat în fiziologie, a unei diplome universitare în medicină și al unui alt doctorat în științe naturale (toate obținute la "Université de Paris") și co-autor cu deja 18 ani în urmă, alături de președintele Academiei franceze de medicină (Etienne Lancereaux), al unui tratat de medicină și nosologie (1903), le făcuse cunoscute lumii și el, exact în aceeași perioadă (la cinci ani după succesele lui experimentale! 
    Insulina a fost purificată suficient pentru uzul clinic, pentru prima oară, de biochimistul canadian James B. Collep în decembrie 1921 prin tratarea omogenizatului tisular de pancreas bovin cu alcool, eter și din nou alcool.     Acest extract și-a dovedit eficacitatea în mod spectaculos începând din ianuarie 1922, când a fost injectat de Frederick G. Banting bolnavilor de la Toronto General Hospital.
     
    În ciuda contribuțiilor sale incontestabile în domeniul metabolismului uman, Nicolae Paulescu este în general ignorat complet de școala de medicină și istoriografia științifică occidentale, de exemplu monografia "The Pancreas: An Integrated Textbook of Basic Science, Medicine, and Surgery,  o lucrare-mamut cu mai bine de 1000 de pagini și care debutează cu o istorie a contribuțiilor medicale la înțelegerea rolului și modului de funcționare ale pancreasului, numele românului Paulescu nu este nicăieri menționat. 
    
    Nicolae Constantin Paulescu moare la 19 iulie 1913 si desi insulina este folosita si astazi de diabetici din intreaga lume, acest om nu mai este amintit nicaieri... 


Un comentariu:

  1. asa se intampla de multe ori.mai curand sunt tinuti minte criminalii ,violatorii,teroristii,prostituatele (de lux si nu numai)oamenii care nu au contribuit si nu au adus nimic bine societatii ,decat oamenii care sunt cu adevarat valorosi .cred ca asta este ironia sortii fiecaruia....

    RăspundețiȘtergere