vineri, 8 noiembrie 2013

Kadije on Caffe91 despre oameni si bunatate

De ceva timp ma intreb unde a disparut empatia? Acea empatie pe care o mai vad decat in filmele dramatice.. In aceasta tara a cirozei hepatice si a taxelor, compasiunea a fost inlocuita cu indiferenta! Oare sa fie vina dragilor nostri prieteni, parlamentarii care ne adauga cate o taxa de fiecare data cand respiram sau suntem prea preocupati de problema noastra ca sa o vedem si pe cea a vecinului.. ?! Caini, Rosia Montana, invatatori, medici,politisti sau Bianaca cu Victor, Guta- fiica si Mantea-iubitul ce va capteaza mai mult atentia?.. Vad din ce in ce mai des fete triste pe strada, adolescenti din ce in ce mai nesimtiti, batrani din ce in ce mai furiosi.. Oare asta sa fie sfarsitul bunatatii? Sa fie toti de decor?
Cercetatorii au descoperit ca bunatatea este contagioasa. Cand o persoana primeste un cadou sau este ajutat, acea persoana la randul ei va simti nevoia sa faca un cadou mult mai mare decat cel primit si urmatorul tot asa..
Profesor James Fowler ( am observat ca oamenii se simt mai bine cand e un profesor implicat) de la Universitatea din California sustine ca comportamentul cooperativ este contagios si se raspandeste ca viroza.
Atunci cand o persoana beneficiaza de bunatatea cuiva aceasta incearca sa o "plateasca" prin a face bine altor trei persoane. Pentru a demonstra aceasta teorie, au recrutat persoane care sa pariticipe la simularea unei societati unde persoanele incercau sa realizeze o economie iar jucatorii puteau sa daruiasca banii celorlalti sau sa ii pastreze. Astfel se creeaza un efect domino in care, de generozitatea unei persoane beneficiaza 3, apoi 9 in urma celor 3 etc. 
Totodata s-a observat ca asemenea bunatatii si rautatea este transmisa.. Voi alegeti!
Dragii mei OAMENI, opriti-va putin din barfe,filme porno, indifernta, rautate si uitati-va in jur! Nu sunteti singurii care sufera..sunt multi ca voi.. Treziti-va!  
 
Sau e doar un film in capul meu...One good deed deserves three others..



 

Articol scris de: Akl Kadije Oana


5 comentarii:

  1. E un film din capul lui Mimi Leder care s-a concretizat in "Pay it forward" din 2000.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin film m-am referit la iluzie. Dar cunosc filmul si s-a bazat pe aceasta teorie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Kadije ai atins un punct sensibil si tot mai rar intalnit al zilelor noastre!BUNATATEA SI TOLERANTA!acestea sunt in stransa legatura cu iubirea fata Dumnezeu si fata de oameni implicit.trebuie sa stim sa iubim si sa iertam continuu si neconditionat ,doar asa putem merge mai departe in viata,impacati cu noi insine.asa este -bunatatea naste bunatate,ura naste ura ,s.a m.d .de aceea avem parte de iubire daca iubim, de bunatate daca suntem buni ...s.a.m.d.,,UITAREA SI MERSUL MAI DEPARTE SUNT CEA MAI BUNA INTELEPCIUNE,,(Nietze).Se stie ca prietenii buni se mai ranesc din cand in cand.nu ne putem izola de toata lumea neiertand.iertand nu schimbi trecutul,dar viitorul sigur are alta perspectiva.Sa nu uitam sa fim intai de toate inima si apoi minte,sa iubim ca sa putem fi iubiti.Ar fi multe de spus ,dar inchei cu doua citate ale unor oameni mult mai intelepti decat noi.,,CEL MAI BUN LUCRU PE CARE IL POTI DA DUSMANULUI ESTE IERTAREA,UNUI ADVERSAR TOLERANTA,UNUI PRIETEN INIMA,COPILULUI UN BUN EXEMPLU,UNUI TATA RESPECTUL,MAMEI TALE O CONDUITA DE CARE SA FIE MANDRA,TIE ITI DATOREZI RESPECTUL,TUTUROR OAMENILOR GENEROZITATEA,,(B.Franklin).,,IUBIREA ESTE ARIPA DARUITA DE DUMNEZEU SUFLETULUI ,PENTRU CA SA URCE PANA LA EL,,(Michelangelo).

    RăspundețiȘtergere