miercuri, 19 iunie 2013

Ce am aflat eu despre Corneliu Coposu

  Cati politicieni in ziua de azi isi mai pretuiesc functiile, isi dau interesul pentru tara si incearca macar sa faca ceva bun pentru fraierii care ii voteaza? Niciunul!
  Corneliu Coposu desi a suferit 17 ani inchis de comunisti a reusit dupa ispasirea pedepsei sa nu isi abandoneze principiile si a ramas pentru mult timp respectat, dusmanii politici vorbind despre el cu admiratie.

  Corneliu sau Cornel Coposu s-a nascut la data de 20 mai 1914, in comuna Bobota, judetul Salaj. La data de 15 septembrie 1919, ( la varsta de 5ani )  fiind neastamparat, a fost inscris la scoala confesionala romana unita, pe care a terminat-o la 28 martie 1923.
  A intrat la Colegiul Sf. Vasile din Blaj, doar dupa ce a urmat clasa a cincea in particular si dupa ce a obtinut o dispensa de varsta.
  La numai 16 ani a intrat la Facultatea de Drept si Stiinte de Stat din Cluj. Dupa absolvire, in 1934, s-a inscris la doctorat, pe care l-a obtinut după 3 ani. În aceasta perioada a devenit campion la haltere in cadrul Clubului Sportiv Universitar. În 1933 înfiintează filiala Cluj a PNT iar în 1935 a fost ales presedinte al Uniunii Studentilor Democrati din Universitatea Cluj si presedinte al Tineretului National Taranesc.
  In 1937, în urma procesului Skoda, Corneliu Coposu este condamnat la 3 luni si o zi de inchisoare, fiind acuzat pentru posesia unor documente. Pedeapsa a fost ispasita in conditii speciale: asternut personal, isi procura alimente de la restaurant, era servit de un chelner iar usa celulei nu era incuiata.
  Intre 1937 si11940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a insotit în toate misiunile sale politice. In 1940 a primit functia de secretar politic al lui Iuliu Maniu. In 1945 a devenit presedinte al filialei PNT Salaj.
  Pe 14 iulie 1947 a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit ”Inscenarea de la Tamadau. Pana in 1956 a fost tinut in arest preventiv, fara sa fie judecat. In 1956 i s-a inscenat un proces pentru "inalta tradare a clasei muncitoare" si pentru "crima contra reformelor sociale". A fost condamnat la munca silnica pe viata. Pana in 1962 a fost inchis intr-un regim sever de izolare la penitenciarul Ramnicu Sarat.
  In aprilie 1964 a fost pus in libertate după 17 ani de detentie. A fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti, atelierul de tamplarie mecanica.


  In ianuarie 1990 reinfiinteaza Partidul National Taranesc sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la moarte. Este unul din initiatorii Conventiei Democrate Romane, alianta de partide creata în 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stanga a lui Ion Iliescu.
  In mai 1995 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza cetătenilor straini.

   Moartea sa in noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populara pentru fortele politice anticomuniste din Romania. Desi nu a beneficiat de funeralii nationale, la inmormantarea sa au participat sute de mii de oameni, veniti din intreaga tara.
  Probabil se intoarce in mormant din cauza porcilor care ne conduc acum!




 
 #23 Ciorapii parosi sunt acum trendul verii                                  #25 Rasa, dar secretul ?
Share 

4 comentarii:

  1. f dur finalul,dar ai dreptate:realitatea din ziua de azi e f dura!

    RăspundețiȘtergere
  2. din pacate ,se pare ,ca majoritatea romanilor au ales
    asa .

    RăspundețiȘtergere