marți, 11 iunie 2013

Cine l-a inventat pana la urma?

   Multi ne-am intrebat la un moment dat, fie ca suntem microbisti inraiti, fie ca nu, cine a inventat fotbalul? Si toti am primit cate un raspuns diferit. Ba ca Anglia l-ar fi inventat, ba ca Germania, China sau chiar Scotia. Singurul lucru sigur din start, pentru mine cel putin, este ca nu in Romania a fost inventat. Ar fi fost o rusine sa fim parintii fotbalului si sa il jucam atat de prost.
    Deci cine l-a inventat pana la urma? Pai sa vedem..
  In Anglia, pe la jumatatea secolului 19, a avut loc prima incercare de a contura regulile fotbalului. Regulile Cambridge, cum erau numite acestea, au fost implementate in anul 1848 printr-un congres la care au participat reprezentati ai unor colegii din Anglia, precum Colegiul Winchester, Colegiul Trinity, Colegiul Eton, Scoala Harrow si Scoala Shrewsbury. Regulile Cambridge insa au fost departe de a fi unele universale, multe echipe de fotbal din Anglia adoptand legi diferite de acestea. Au existat chiar si echipe care, dupa regulile lor, portarul nici nu facea parte din lot. Un alt indiciu care duce la concluzia ca, in Anglia, s-ar fi inventat fotbalul, este faptul ca regulile care sunt aplicate in prezent au fost in cele din urma concretizate in 1886 prin intalnirea a mai multor federatii de fotbal: Federatia Engleza, Scotiana, Irlandeza si Federatia Galeza. Cu toate acestea, si desi in Anglia a fost infiintata prima liga de fotbal de unde si numele de Premier League, nu Anglia este mama acestui sport.
    Sa fie Germania? Nicidecum! Intr-adevar, este una din tarile cu cea mai mare calitate a jocului iar echipa nationala a Germaniei a castigat de 3 ori Campionatul Mondial si tot de atatea ori Campionatul European dar nu a avut nici o alta contributie la infiintarea acestui sport.
    Scotia? S-ar putea sa ramaneti surprinsi insa un document gasit intr-o biblioteca din Aberdeen atesta faptul ca scotienii sunt cei mai vechi participanti ai acestui sport. Lucrarea se numeste ”Vocabula”, a fost scrisa in anul 1633 de catre profesorul David Wedderburn si cuprinde primele reguli ale fotbalului. Aceasta descoperire a fost facuta relativ recent lasand multa lume uimita iar pe englezi... cu gura inchisa! Dar nici Scotia nu a inventat fotbalul...
    In 2004, forul care guverneaza acest sport la nivel mondial,  FIFA, a recunoscut-o pe China ca fiind locul in care s-a nascut fotbalul. Acum mai bine de 1800 de ani, chinezii se jucau un sport numit ”cuju”, care era asemanator fotbalului. Regulile sportului ”cuju”, cu timpul au evoluat si au ajuns astazi la ceea ce numim fotbal. Deci pana si fotbalul este ”Made in China”!


      Articolul #16              Articolul #17     Articolul #18




Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu