duminică, 1 decembrie 2013

Un mic ajutor pentru cei care nu stiu ce sarbatoresc de 1 Decembrie 2013

Articol dedicat idiotilor care nu stiu ce sarbatoresc de 1 Decembrie 2013! 
Pentru idioti, scroll direct la subsolul paginii! 

Unirea cu Basarabia

    In toamna anului 1917, intreaga Rusie se faramiteaza sub loviturile Revolutiei Bolsevice. In Basarabia, guvernatorul renunta la prerogativele sale, inmanand puterea Sfatului Tarii care anunta la scurt timp formarea unei republici autonome in locul fostei provincii rusesti, Republica Democratica Moldoveneasca.

Unirea cu Bucovina

     Colapsul Austro-Ungariei la sfarsitul Primului Razboi Mondial a impulsionat crearea unui consiliu national roman, prin care romanii bucovineni si-au facut auzita dorinta de unire.
     Numai ca in fata nu doar a debandadei generale, dar si a agresiunilor ucrainenilor nemultumiti, care doreau Bucovina de nord incorporata in Republica Populara a Ucrainei Occidentale, presedintele Consiliului National Roman, Iancu Flondor, cere la 3 noiembrie 1918 statului roman sa-i ajute.

Declaratia de la Alba Iulia

      In acelasi timp, Consiliul National Roman Central someaza autoritatile maghiare sa cedeze puterea in toate teritoriile "locuite de romani in Ardeal si Tara Ungureasca" printr-o nota trimisa la 10 noiembrie 1918, cerand un raspuns pana pe 12 noiembrie.
      Guvernul maghiar trimite o delegatie sa discute cu membrii consiliului, dar dupa doua zile de negocieri, tratativele nu ajung la nicio concluzie.
      Motiv pentru care, sase zile mai tarziu se anunta convocarea Marii Adunari Nationale la Alba Iulia. In fiecare colt al Crisanei, Banatului, Ardealului si Maramuresului romanii isi desemneaza delegatii, iar cei 1228 de reprezentanti alesi se intrunesc apoi pe 1 decembrie la Alba Iulia.
     In aclamatiile a peste 100.000 de romani, este citit textul Rezolutiei de la Alba Iulia de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, in care "Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare."

     Pe scurt, ( la mintea idiotului ) pe data de 1 Decembrie a fiecarui an sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei. Zi ce marcheaza Marea Unire de care multi s-au bucurat acum aproape 100 de ani sperand la un viitor mai bun pentru stramosii lor ce se ascund de realitate pe Facebook in 2013! 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu