marți, 26 noiembrie 2013

Gica Petrescu vs. Alex Velea

           GICA PETRESCU
   Nascut pe 2 aprilie 1915 a fost un cantaret si compozitor roman de muzica usoara si populara. De-a lungul a sapte decenii de activitate si-a construit un repertoriu remarcabil prin bogatie si diversitate.

   Nemuritorul, cel care si la 90 de ani inca mai canta „live”, parintele muzicii de petrecere, detinator al recordului de hituri compuse si interpretate de el: 1.500 la numar. Inconfundabila voce a muzicii de estrada si lautaresti, trubadurul fara varsta! 
   Tatal lui, de meserie functionar postal, urmase studii superioare la Geneva iar mama acestuia isi petrecuse tineretea la Paris(Franta) si era, dupa marturisirea de mai tarziu a cantaretului, o buna cunoscatoare a pianului. 
   Tot aceasta l-a invatat de mic limba franceza si l-a initiat in lumea muzicii, mai intai interpretand la pianul din casa piese scurte, melodioase si apoi, in primii ani de scoala, dandu-i lectii de pian. 

    Premii si Distinctii

       Artist Emerit al Republicii Populare Romane ( 1964 ) ”pentru merite deosebite in activitatea desfasurata in domeniul teatrului, muzicii si artelor plastice”.
       Premiul discului - Electrecord - 1968
       Ordinul national Steaua Romaniei in grad de cavaler - pentru indelungata si prodicioasa cariera artistica - Cotroceni - 2003
       Diploma de excelenta ”Muzica e viata mea” - TVR - 1999
       ”Interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III” - Radiodifuziunea Romana - 2001
       Life Time Award - MTV Romanian Music Awards - 2004  
       Premiul special ”Cantecul e viata mea” - Radiodifuziunea Romana - 2005
       Zeci de alte premii la diferite Festivaluri si evenimente culturale romanesti. 
  
       Isi petrece ultimii ani din viata intr-un apartament modest din capitala. Ba chiar inainte de deces acesta era restant la intretinere! 

              ALEX VELEA
    Dupa ce a castigat emisiunea-concurs Star Factory la sfarsitul anului 2003 si dupa participarea la Big Brother, acesta a colaborat cu Anna Lesko la o melodie de pe editia speciala a albumului ei, ”Pentru tine”.
      A urmat o colaborare cu Anda Adam pentru al doilea album solo al ei, ”Confidential”. Melodia intitulata ”Ce ti-as face” s-a bucurat de un mare succes in Romania, fiind difuzata des pe posturile de muzica.
      Albumul sau de debut ”Yamasha” a fost lansat in toamna anului 2006, si se vrea a fi o declaratie din partea lui Alex: ” Piesele accestea ma descopera in fata publicului... Asta sunt eu.. Am incercat sa pun pe note ganduri, sentimente, trairi.. Yamasha ma reprezinta.”
     
       Premii: Discul de aur pentru ”YamaSHa”
                    Castigator Star Factory
       
       Ce mai stim despre Alex Velea: 
               -este ”fin ca pielea” asa cum a spus chiar el intr-o piesa
               -este ”belea”
               -este ..dezbracat mai mereu
               -este cu Antonia
               -a scos din buzunar 100.000 euro pentru a isi convinge fosta sotie ( Ana ) sa divorteze pe cale amiabila dupa ce inainte cu 4 ani a fost nevoit sa scoata din buzunar 60.000 euro pentru a o convinge sa isi oficializeze relatia prin casatorie.


    Este doar o comparatie.. Concluzii sunteti liberi sa trageti voi! :) 

2 comentarii:

  1. gica petrescu este singurul cantaret din lume care a scos cantece pe toate mediile de stocare, CAT TIMP ERA IN VIATA!
    placa de patefon, vinil de pick-up, banda de magnetofon, caseta audio, cd.
    niciun alt artist n-a reusit performanta asta. adica nimeni n-a fost atat de longeviv. pana in prezent cel putin.

    RăspundețiȘtergere